top of page

Акустичні системи

Акустична система (АС) - це, мабуть, найбільш вагома складова будь-якої аудіосистеми рівнів Hi-Fi та Hi-End.


АС для дому відрізняються типом акустичного оформлення та типом динаміків; бувають широкополосні та багатополосні, а останні, в свою чергу, з вбудованими фільтрами та з зовнішніми... Але, перш ніж вдаватися у більш глибокі деталі, розглянемо основні типи АС.


Широкосмугові АС


Найчастіше - досить бюджетні "комп'ютерні" АС, де в кожній коробці стоїть один динамік. Також їх часто можна зустріти серед вінтажних АС бюджетного сегменту.


Переваги - невисока ціна та невеликі габарити. Недоліки - нездатність за допомогою одного динаміка якісно відіграти весь діапазон частот. Найбільше в даному випадку страждають високі і низькі частоти.


Двосмугові АС


Складаються з ВЧ (високочастотного) динаміка плюс одного чи кількох СЧ-НЧ (середньо- низькочастотних) динаміків.


Вони вже можуть незле відпрацьовувати високочастотний діапазон, але в них завжди страждатиме СЧ-НЧ діапазон, тому що один і той же динамік не може одночасно якісно відіграти і середні, і низькі частоти. Чим краще він здатен відпрацьовувати СЧ, тим гірше від дає раду з НЧ, і навпаки. Це відбувається тому, що динаміки для НЧ та СЧ мають принципово різні конструктивні особливості.


На ринку є величезна кількість різноманітних двосмугових АС, які є набором компромісів, і цей набір для кожного слухача може бути різним.


Трьохсмугові АС


Зазвичай, це більш професійний рівень вінтажних та більш сучасних АС. За роботу в кожному діапазоні частот відповідає окремий випромінювач. Це не означає, що в коробці буде саме 3 динаміки, їх може бути значно більше. Зазвичай, може бути декілька динаміків саме НЧ діапазону, тому що створити хороший тиск на низьких частотах найскладніше. І коли немає можливості встановити великий за розміром НЧ динамік, ставлять декілька менших.


Загалом, трьохсмугові АС відрізняються одна від одної якістю кожного випромінювача та набором фільтрів, що визначають, який сигнал поступатиме на кожен з випромінювачів. Якість фільтрів теж має неабияке значення.


Багатосмугові АС



Більш багатосмугові АС (4+), по суті, є чуть більш розширеною версією трьохсмугової системи, де якийсь з піддапазонів ділиться додатково. Але вкрай рідко це приводить до підвищення якості звучання.

 

Ще акустичні системи діляться за типом акустичного оформлення та габаритами. Найбільший вплив на розмір акустичної системи має тип акустичного оформлення динаміків, що відповідають за НЧ діапазон.


Рупорна акустика


Рупорні системи використовують ефект акустичного підсилення, котрий дає можливість з меншою нагрузкою використовувати потенціал випромінювачів, відповідно, отримуючи значно кращу роздільну здатність при менш потужних підсилювачах.


Акустичне оформлення досить габаритне та складне для масового виробництва, тому практично не використовується виробниками АС при серійному випуску продукції. Такі конструкції складно знайти в категорії Hi-Fі, і з'являються вони лише в преміум сегменті категорії Hi-End.


Як показала практика, саме системи зі схожим типом акустичного оформлення допомагають відтворити найреалістичніше звучання, занурюючи слухача в світ природного для сприйняття людиною звуку.


Фазоінверторна акустика


Фазоінверторна акустика - найбільш розповсюджене на сьогоднішній день оформлення в категорії Hi-Fi. У сегменті Hi-End акустичне оформлення такого типу з'являється лише у виробників з надто амбіційним та сміливим відділом маркетингу, що далекий від реальності :)


Переваги:

  • Досить прийнятні компактні габарити

  • Хороше наповнення низькочастотного (НЧ) регістру

  • Здатність при досить посередньому потенціалі динаміка отримувати непогану НЧ складову з пристойною віддачею


Недоліки:

  • Багато НЧ - це зовсім не те саме, що правильний, точний, рельєфний НЧ спектр звуку інструмента. До прикладу, на схожих аудіосистемах складно розібрати, який інструмент відіграє басову партію - бас гітара чи бас бочка

  • Сильніша залежність кінцевого звучання на НЧ від розміщення АС відносно відбиваючих поверхонь напроти порта фазоінвертора

  • Використання динамічних головок з невисокою роздільною здатністю, і, як результат, звучання АС, в цілому, залишає бажати кращого


Акустика типу "закрита коробка"


Тут назва говорить сама за себе. Цей тип акустичного оформлення ми часто можемо зустріти в категорії Hi-Fi "старої школи" і сучасних Hi-End АС, які є втіленням досвіду і продовженням традицій виробників зі стажем.

Цим АС властиві невеликі габарити. Як правило, АС такого типу відносяться до сегменту поличкової акустики, хоча далеко не завжди і існує багато виключень.


Переваги:

  • Достатньо точний, артикульований НЧ регістр

  • Досить компактні габаритні розміри


Недоліки:

  • Часто недостатньо глибокий НЧ спектр

  • На великих амплітудах дифузора (висока гучність) сильніше проявляється змазаність відтворюваної аудіокартини


В цілому, існує досить велика кількість схожої акустики, яка заслуговує уваги, особливо в сегменті «вінтажної».


Гібридне акустичне оформлення


Під гібридною мається на увазі багатополосна АС, одні випромінювачі якої мають, до прикладу, фазоінверторне оформлення, а інші - рупорне.


Такий тип оформлення часто використовується в акустиці Klipsh, яка має СЧ-ВЧ ланку, оформлену у вигляді рупора, та НЧ ланку в фазоінверторному оформленні.


Безумовно, є й значно різноманітніші комбінації АС за своїми конструктивними рішеннями.


Нетрадиційність підходів у реалізації схожих рішень може мати як ряд переваг, так і ряд недоліків. Тут кожну конструкцію варто аналізувати окремо.


Нетрадиційне оформлення


"Лабіринти"


«Лабіринти» - це тип акустичного оформлення, де використовують акустичний сигнал від тильної сторони дифузора, з затримкою на деякий час проходом по каналу (лабіринту). ККД (коефіцієнт корисної дії) схожої акустики значно вищий у порівнянні з закритими оформленнями. Акустика такого типу набагато точніше та рельєфніше пропрацьовує НЧ складові.


Таке оформлення складно віднести конкретніше до Hi-Fi чи Hi-End. Виробники використовують "лабіринти" дуже рідко через складність виготовлення корпусів. Зате любителі робити акустику своїми руками полюбляють схожі конструкції за простоту розрахунків та результат, який можна отримати.


Акустика мембранного типу


Ще один тип нетрадиційного оформлення - дипольні випромінювачі. Це тип акустичних систем з високим рівнем роздільної здатності, що претендує на своє місце в категорії Hi-End. Хоча, випромінювачі мембранного типу в якості ВЧ (високочастотної) ланки можна знайти і в АС сегменту Hi-Fi.


Цей тип акустики використовує випромінювачі, які працюють у двох площинах: вперед на слухача та з використанням випромінювання з тильної сторони для відображення від близько розміщених стін.


Відмінною рисою такого типу випромінювачів є здатність промальовувати досить глибоку "сцену".


До схожих акустичних систем відносяться «електростатичні випромінювачі» та випромінювачі мембранного стрічкового ізодинамічного типу. Самі по собі такі випромінювачі мають чудову роздільну здатність, але у них досить обмежений діапазон частот в НЧ ланці та досить невисокий звуковий тиск. Підвищення тиску можливе лише за рахунок збільшення площі випромінюючої поверхні та, відповідно, габаритів акустичної системи.

 

І на завершення. Ідеального рішення не існує. Вибір - це завжди набір компромісів з урахуванням ваших власних потреб. Тому моя основна задача - якнайглибше зрозуміти, врахувати та індивідуально реалізувати найбільш ефективне рішення для кожного.

bottom of page